Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2014 00:52 - Кара Дере
Автор: dmn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1838 Коментари: 0 Гласове:
0



 През очите на 1 момче:
Проектът “Блек Сий Гардънс Ризорт”, предвиден за местността Кара Дере „беше представен още през 2008/7 г. Тогава той обхващаше много по-голяма площ, включително 700 дка заменени земи от държавния горски фонд, които сега са изключени. Предвиждаше се построяването на 6 хотела, пристанище и над 6000 жилища.” (Според публикация във в. „Труд” 26.03.2014 08:02, „Бъдещето на Кара дере тъне в неясноти” | Зелен бизнес http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3803348) *2006-2008 според Георгий Станишев Във видео материал излъчен в новинарската емисия на „Нова телевизия” е потърсена информация от чуждестранните инвеститори относно настоящия план за проекта. Предвидено е да бъдат застроени 1200 „къщички” на площ от 250 декара, като се обещава, че „плажната ивица и достъпът до нея ще „останат непокътнати”, че това ще бъде  „най-зеленият курорт строен в България, с 0% въглеродни емисии, а застрояването ще бъде с най-малка плътност по цялото черноморие” - 20%. Също така, отказват да разкрият как ще изглежда до началото на Април.
(
http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/hiliadi-zashtitiha-kara-dere-v-sofiia-6008043 Хиляди защитиха Кара дере в София, 20 март 2014, 19:05, oбновена в 21:43 ) В същият ден  заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев на брифинг в парламента заявява, че „С вчерашното решение на Министерския съвет се стартира грандиозна далавера в Кара дере” Бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова (ГЕРБ) също остро критикува взетите решения за промени в законите, и открито излага теза, за създаващ се конфликт на интереси. Макар и с леки неточности ( установени от по-късно излезлите официални становища от различните министерства и държавни регулаторни органи) се създава дебат в обществото.  Природо защитните организаций не са спирали да следят случващото се и не веднъж, са се опитвали да влязат в диалог, и да отправят предложения за решаване на възникващите казуси. Настоящата си позиция изразяват под формата на протест. Междувременно, „Контра протест подкрепя строителството в Кара дере. Жители на община Бяла излязоха на протест пред сградата на кметството в подкрепа на проекта за изграждане на курортен комплекс в местността”


„Реализацията на инвестиционен проект в района на 
местността Кара дере ще подобри условията там. Това мнение изразиха жители на Бяла на протест, съобщи БТА.”

Мероприятието е в защита на проекта, описван настойчиво от властта като съвсем хипотетичен. Организатор е инициативен комитет "Да спасим хората в Бяла и региона".

Кметът на крайморския град Анастас Трендафилов заяви, че хората не желаят територията да бъде изцяло бетонирана, а става въпрос за съвсем малка част от нея. Според него с реализацията на инвестиционен проект този плаж и хубава природа да се използват от много повече хора, отколкото в момента”. От друга страна този проект ще осигури 2000 работни места по време на 3 годишното строителството и 500 след стартиране на експлоатацията му.

23 март 2014, 16:07, oбновена в 16:10 http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kontraprotest-podkrepia-stroitelstvoto-v-kara-dere-6008220  

Още в средата на февруари Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова заявява, че „Не се предвижда застрояване в Кара дере и Силистар”

  14 февруари 2014, 15:29, oбновена в 15:33 http://www.vesti.bg/bulgaria/ne-se-predvizhda-zastroiavane-v-kara-dere-i-silistar-6005446

Искра Михайлова: Причината –(проекта) „попада в две защитени зони от еко-мрежата НАТУРА 2000. Едната е за местоубитания и в нея “забраняваме на хората да си орат нивите, камо-ли да строят”. И обобщи, „че за еко-министерството този проект не съществува, тъй като не е внесен официално и тепърва ще се правят еко-оценки”

 

Министър на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов: „За Кара дере има само инвестиционно намерение”, по време на изнесеното заседание на парламентарната комисия по инвестиционно проектиране в Перник

По думите му засега се показват снимки, които обаче са проекти на Норман Фостър.
„Той не е в същия този проект, други са архитектите",
Да, добре, но собствениците всъщност остават същите – „Мадара Юруп”. ??

"Показаните картинки са само фотошопски визуализации, взети отнякъде, не и проект и нямат нищо общо с предишния проект”. „Фотошопски визуализаци”, проектантски модели от часта Дизайн в плана ...е... няма значение важното е да се разбираме за какво говорим.

"Има финансова група, която има намерение да инвестира някакви пари. Няма никакви документи, няма кадастрални карти, няма ПУП, нито задание за ПУП, кметът на Бяла не е сезиран и е в пълно неведение", заяви Данов. Същият кмет които подкрепя и насърчава „контра протеста”

Министърът уверява, че на заседание на Министерски съвет, на 26 март,  е била добавена последна точка към меморандума, че ще бъдат спазени всички изисквания на строителните закони и законите за опазване на околната среда.

След успокоителните думи министърът завръшва с: "Министерството на инвестиционното проектиране, с изключение на контрола по строителството, не отговаря за Черноморието", подчерта Данов.

Също така добавя: "Този казус обаче показва неприятна тенденция - спираме инвеститорите в страната", По думите му не е хубаво да ги връщаме с лека ръка. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев отговаря подобно  в ефира на Би Ти Ви: "Аз трябва да се боря за всяка инвестиция – ние сме бедни хора, не можем да пропускаме инвестиция", категоричен бе министърът, който отново подчерта, че "проектът няма никакъв статут" към момента.

 

http://www.vesti.bg/bulgaria/stojnev-bedni-sme-ne-mozhem-da-propuskame-investiciia-6008230 Драгомир Стойнев: Бедни сме, не можем да пропускаме инвестиция 23 март 2014, 19:54

 

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/danov-za-kara-dere-ima-samo-investicionno-namerenie-6008553 26 март 2014, 21:44, oбновена в 21:48

За част от жителите на Бяла на Кара дере се събират “хипита нудисти” и “наркомани”, които замърсяват плажа и гората. Проблем за местните е, че къмпингарите нямат тоалетна.

Освен хипита и нудисти, на Кара дере ходят и много други хора. Някой от тях са уважавани преподаватели във висши и други училища. Има известни и безизвестни писатели, музиканти, художници и всякакви други хора. Това което ги събира на малкото останали места като Кара дере и Иракли по черноморието е спокойствието и липсата на какъвто и  да е помен за динамичният град с мръсен въздух изпълнен с всевъзможни шумове. Това са хора които не намират проблем в това да сготвят своята храна на огън и да спят под открито небе. Хора незасегнати от стереотипите на модерното общество, можещи да мислят нестандартно. Голяма част от тях са пионери в различни модерни изкуства и течения които тепърва се развиват. Хора с рационално и практично мислене, повечето от които знаят, че една от първите задачи е да се изкопае тоалетна за лагера в гората. Тези които не знаят бързо разбират, защото хората виждат сродни души там и си помагат. Аз съм  само един студент в чужбина, част от „онези” хора. Следя случващото се в страната от новините на различни медии и приятели. Това което виждам е как се отбягва отговорността да се вземе решение, или се чака то да се появи отнякъде. Аз не съм експерт но не разбирам как може да се поддъжа бизнес комуникация в продължение на 7 години, за 1 проект които всички твърдят, че няма да се случи. Защо тогава от „българската агенция за инвестиции казаха, че фирмата е предоставила доказателства за собственост върху имотите”?  А това не променя ли вече фазата на планиране по-към изпълнението?


Да интересуват ни инвеститорите, но онези които могат до донесат положителна промяна в развитието на България.  Има много появили се съмнения за незаконни дейности свързани с чуждестранните инвеститори, но нека пренебрегнем този факт за момент, все пак си има специално създадени служби които да следят това.

Местните хора смятат, че добре да се направят хотели, мястото да се облагороди, да се създадат работни места. "Искаме строителството да е красиво, със зелени площи и алеи. Ако бъде направено нещо като хората, с пешеходни пътеки, беседки и др., ще е по-хубаво в района", коментира Георги Христов от протестиращите местни хора.

Жителите на града са категорични, че не искат да се излее бетон на пясъка на Кара дере. За щастие наглостта не се простира до там, но на плажната ивица най-вероятно ще се появят барчета, спасителски постове, водни приключения, душове и тоалетни. Броя на „къщичките” издава, че ще има минимум около 2000 човека по време на пика на сезона за които ще е необходимо електричество, телефонни и интернет мрежи и паркинг места. Знае ли се кой ще се грижи за техните оτпадаци и къде ще се складират/рециклират?

Нищо не се споменава за лозовите насаждения в района, както и какви биха могли да бъдат вредите по време и след променянето на релефа , тъй като местността е доста хълмиста.

Като цяло хората които живеят там, са най-пряко засегнато от каквато и да е промяна в околността. Идеята за развитие на туризъм звучи чудесно в западащото от към туристи Бяла, но как точно ще допринесе за местните не се знае. За колко от 500 те работни места ще са достатъчно квалифицирани за да си осигурят позицията? Инвеститорите споменали ли са какъв персонал ще търсят, от къде ще го наемат? Знае ли се към какви клиенти ще се целят за продажбата на „къщичките”. Тяхната, модерна екологична технология, съчетано с близостта до плажната звучи достатъчно ясно.... скъпи ще са, навярно ще има чуждестранни купувачи.

 

А каква е картинката от гледна точка на държавата.

„Правителствената прес-служба обяви, че инвестицията е за 105 млн. Лв”, как се определя тази инвестиция на фона на 77 млрд. Лв. БВП (2012) НСИ http://novinite.bg/articles/35500/NSI-BVP-na-Balgariya-za-2012-g-e-77582-mlrd-leva   

На каква стойност се изчисляват предполагаемите печалби за инвеститорите?

Вярно ли е, че ще ни бъдат наложени глоби от европейският съюз поради нарушения в регулациите на защитените територии? Кой ще поеме бъдещите разходи по изграждането на пътната и ВиК инфраструктура, защото се получава разминаване между твърденията на опозицията и управляващите. Средства на каква стойност биха били нужни за евентуалното решаването на финансовите задължения от българска страна към проекта?

Получаването на подкрепа от правителството и сертификат за първокласен инвеститор, даващ право на ускорено административно обслужване, включително по еко-процедурите трябва ли да се приема като: Категорично ще се строй, може да не е този проект, но друг който да отговаря на закона.
Трябва ли да се притесняваме, че в закона има „вратички” които позволяват заобикалянето на закона, но постигането на същият резултат? Живеейки в България, страната с най-високи нива на корупция в ЕС, трябва ли да се притесняваме дали закона ще бъде спазен?

 
„За да не се стига повече до подобни конфликти, еко-министърът Искра Михайлова обяви, че ще предложи сертификати за първокласен инвеститор да се издават, след като вече има оценка за въздействието върху околната среда на проектите им. В момента това не е задължително, искат се само доказателства за финансирането, за бъдещите работни места.” Не е ли логично още първоначално да се е стигнало до извода, че въздействието върху околната среда е ключов фактор, за определянето на „първокласен инвеститор” през 2014 година, в ЕС?

"Трябва да им се казва от самото начало, че има закони в страната и те трябва да се спазват", посочи министър Данов, да си знаят. Защо се налага да им го казваме? Кога английските инвеститори биха забравили значението на думата закон- онова дето трябва да се спазва, защото иначе нямаше да му викат закон?

Надявам се хората взимащи отговорни решения да имат свободата да го правят самостоятелно и да обслужват интересите на република България. Казвам го пожелателно , без по никакъв начин да искам да провокирам съмнения. Надявам се че осъзнавате, че с бетонирането на малкото останали девствени кътчета на България унищожавате не само природата, а и мечтите на хората които харесват тези естествени места, тяхното вдъхновение и желание за развитие в България също.  24 март 2014 21:53 Официално  „3352 български ученици заминали за чужбина през първия срок” http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1237858 

 

.Надявам се осъзнавате колко търпеливи се оказват хората борещи се за промяна и ред. Безпрецедентен случай в съвременната история е наличието на толкова дълги протестни действия, който не прерастват в агресия и масови погроми и безредици. Протестира се организирано и дисциплинирано. От така създалата се ситуация, изглежда че се толерира създаването на напрежение и разцепление от ваша страна господа управляващи. Две групи протестиращи бързо се изправиха едни срещу други, без да имат необходимата информация за да вземат рационални решения.

От стенограмата, от изнесено заседание на кабинета във „Видин става ясно, че никой от министрите не е задал въпрос или възразил срещу проекта. Обяснение какво точно ще се издигне в гората над плажа нямаше” Как трябва да се тълкува това, на министрите всичко им е било ясно или никой не се е интересувал от тяхното мнение, или вече въпросът е бил обсъден?

Не е ли смешно да се сравняват лифтовете в Австрийските Алпи с тези в България, и какво е общото между тях и ситуацията по Черноморието? Има изградени много курорти. Ако не сте били на Слъчев бряг последните две години силно препоръчвам да изгледате колкото минути издържите преди да се отвратите от „What Happens In Sunny Beach Season 1, Episode 1” (https://www.youtube.com/results?search_query=sunny%20beach%20s01e01&sm=3) И защо не се предприемат мерки, не за въвеждането на нови закони а спазването на тези които ги има. Или понеже ден година храни и те там са туристи може...  а на всеки 5 метра някой ти предлага наркотици или сексуални услуги...Ежегодно млади хора умират в следствие на злоупотреба дори и с алкохол. А когато това са чуждестранни туристи, имиджът на България се влошава допълнително в международен аспект. Положението в Златни пясъци макар и по-добре е подобно. Масово започва да се приема като по приятно и евтино да се ходи на море в Гърция и Турция. Поне не те посрещат на всевъзможни чужди езици във всеки магазин в собствената ти страна, и комшията като пусне водата не се прокрадва мисълта: „Абе това дали не беше от нашата тоалетна?”

Аз не зная как се взимат политически решения, аз съм просто един студент, но ми става много мъчно когато виждам огорчението в очите на други мой бивши съученици приятели и колеги, който са се пръснали по света и не искат да се приберат в България, защото не виждат възможност за развитие. Струва им се че нещата вървят все по-към зле и толкова са се отвратили, че дори не се спират да прочетат новините. Създава се впечатление, че се взимат решения без да са ясни последствията, отношението към хората лицемерно и нагло, сякаш „лошият човешки материал” на Б. Борисов се загнезди и ние станахме ония дето няма да разберат и не могат да се сетят.

 

П.П. Да наистина въпросът с боклука който оставят свободно къмпингуващите е релевантен. Въпреки, че ежегодно в началото и края на сезона се организират групи за почистване, в дните около „Джулай морнинг” поради концентрацията на повече хора от по разнородни групи, често се случва оставянето на боклуци по плажа, които по късно биват събирани от редовно лагеруващите. Това е по значим проблем за Кара дере, където по голямото разстояние до възможно място за изхвърляне на боклука предразполага за изоставянето му. Интересен е обаче и казусът с Иракли, където в последните 2 сезона концесионерите които държат легловата база, не ни позволяват да изхвърляме боклука си в техните кофи, което води до смешни разпразвий и смешни промъквания. Дано не започнат да ги заключват от тая година. Тази ситуация постоянно генерира напрежение в следствие на което къмпингуващите сме наричани с всевъзможни нарицателни, като авантаджий е най-често срещаното. Разбираме, че хората които държат базата, така изкарват хляба си, но ние ако искахме да спим на хотел или квартира щяхме да отидем в някой курорт. Ако искахме палатки и шумни барове с пияни компаний щяхме да отидем в някой от добре поддържаните платени къмпинги. А ние искам спокойствие, седим на сянка в гората, печем се на слънце на плажа и плуваме в морето, не закачаме никого. И да, няма го бате Али да вика тоооопла цааааревица, децата не намират фасове и презервативи докато си играя в пясъка и не трябва да заобикаляш 3 реда чадъри за да стигнеш до твоя платения дето децата на съседа по чадър ти хвърлят пясък в очите всеки път като тръгнат да носят на бира на баща им.

Стъалявам за ужасният правопис, пунктоациа и граматика.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dmn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 281812
Постинги: 129
Коментари: 168
Гласове: 561
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол